Home

Wat is de menopauze?

tip

Je laatste menstruatie heet menopauze; dat is gemiddeld op je 51e en weet je pas een jaar na die dag. Dan ben je onvruchtbaar. Dat is even wennen, zowel voor je lijf (fysiek) als voor je hoofd (mentaal).

Wat merk je (in het begin)?
Veel vrouwen krijgen nachtelijke transpiratie-aanvallen, waardoor je steeds wakker wordt en slaaptekort opbouwt. Je kunt je dan overdag aardig lamlendig en moe voelen. Maar ja, je hebt ook veel ballen in de lucht te houden, denk je dan al snel.

Last van prikkelbaarheid en stemmingswisselingen horen ook typisch bij de eerste fase van de overgang. Een kort lontje, weinig kunnen velen, verdrietig (tot aan depressief aan toe), futloos. Tja, je hebt ook best wat zorgen over je moeder, vader, kind, baan, hond, pensioen, vul maar in.

Fysiek zie je veranderingen in het menstruatiepatroon, waarbij er nogal eens meer dan normaal bloedverlies is en er langere tussenpozen tussen twee menstruaties zijn. Maar ach, je was nooit elke maand precies op tijd.

En natuurlijk de welbekende opvliegers; soms treden die al op terwijl er nog gewoon menstruaties zijn. Och, als dat nog vrij mild is ligt het aan de zomer, de airco, de stress, de drukte, noem maar op. En zo herkennen we ook zelf niet wat ons lijf ons duidelijk aan het maken is.

Wat kun je doen?
Lees over de overgang. Er zijn genoeg boeken en je kunt op internet heel veel opzoeken. 

Praat erover met je moeder, zus, vriendinnen, collega's. Vrijwel elke vrouw vanaf 45 zit in de overgang. Je bent dus niet de enige. Vraag 'ns wat zij ervan merken en wissel verhalen en tips uit.

Houd bij welke symptomen je ervaart en of je er hinder van ondervindt. Neem actie als dat nodig is, je hoeft het niet alleen te doen. 

Veel last van heftige bloedingen? Ga dan naar de huisarts. Er kunnen andere oorzaken dan de overgang zijn.

Wil je stappen nemen om regie te nemen op jouw overgang? Dat kan! Doe de challenge