Home

Probleem van eenzaamheid bij jongeren wordt onderschat

tip

Volgens Gerine Lodder (RUG-socioloog) is het niet zozeer zaak om eenzaamheid te bestrijden puur en alleen omdat eenzaamheid ‘niet leuk’ is. “Het gaat om veel grotere gevolgen. We weten dat eenzaamheid een enorme invloed heeft op de kans op een depressie en suïcidale gevoelens. We zien ook een relatie met hart- en vaatziekten.” De gevolgen van eenzaamheid zijn op het gebied van morbiditeit en mortaliteit dan ook vergelijkbaar met die van obesitas.

Eenzaamheid is op zich niets om je ongerust over te maken. Dat klopt inderdaad als het tijdelijk is en je er niet te vaak last van hebt in het leven. Bij 40% van de bevolking is dat echter wel het geval en 10% van de bevolking voelt zich zo ernstig eenzaam, dat zij dit als een dagelijkse last ervaren.

Als je naar de statistieken kijkt bij eenzaamheid naar leeftijd, zie je in de percentages dat eenzaamheid een enorm probleem is en niet alleen van ouderen. En dan zijn er nog niet eens cijfers van eenzaamheid bij kinderen beschikbaar. Naar eenzaamheid bij kinderen en jongeren is nauwelijks onderzoek gedaan. 

Meer informatie over eenzaamheid en hulp